Aki Turunen

ma 2.12.2013
Kuvajainen - Aki Turunen

Kuvajainen (ennen pikkuveljen syntymää)
150 cm x 150 cm,
Öljy kankaalle, vuodelta 2013

Maalaus esittää muistinvaraisen kokemukseni isosiskoni ja minun olemisista ajalta ennen pikkuveljemme syntymää, joskus ennen vuotta 1989.

Muistikuva tuntuu elävöittävältä, mutta sen tavoittaa epäluotettavana kuvajaisena kaukaisuudessa, kuin veden pinnalta tai näkynä aavikolla. Voiko teoksen esittämä muistikuva menneitten tuntemusten voimakkaista kokemuksista avata myös katsojassa tällaisen elävöittävän tilan?


Maalauksen väreissä kukkii Gunnel Nymanin lasin ja pohjoismaisen klassismin aikaisten rakennusten värisävyt. Maalauspohja kipsipohjusteineen on rapattu kuin talon seinäksi, ja öljyväri läpäisee katsetta lasimaljakon tavoin. Näin kokemus – Kuvajainen (ennen pikkuveljen syntymää) – sulaa asumaan maalaukseksi hyväillen tekijälleen tärkeitä, häntä ympäröiviä pintoja.

-Aki Turunen, Helsingissä, syyskuussa, 2013

Aki Turunen
Syntynyt 1983 Helsingissä
Asuu ja työskentelee Helsingissä

Aki Turusen maalauksissa ja piirroksissa materiaali ja muisti saavat puheenvuoron. Teosten ainesta ovat fantasia, johon kuin unessa yhdistyvät muistot lapsuudesta – taiteilijan sisarukset ja vanhemmat, säätilat, metsä ja välähdykset tietystä väristä.
Turusen maalausvärien kirkkaus ja intensiivisyys perustuu kokemukseen värien painottomuudesta.
Hahmon saavat järjestys ja epäjärjestys, jännite sommittelun tasapainon ja epäsymmetrian välillä.
Näin maalaamisen ja piirtämisen ele asettuu kuvan pintaan halutulla lailla, täsmällisesti: tässä ja nyt.

-Martta Heikkilä

www.akiturunen.com