Arto Väisänen

ti 14.1.2020

Piirustus alkaa pienestä hentoisesta viivasta. Motiivina on halu jatkaa viivaa luonnossa tapahtuvan kasvun kaltaisena tapahtumana, antaa sen haaroittua, rytmittyä ja levittäytyä ja täyttää paperi.

-Heittäydyn usein piirtämiseen ilman minkäänlaista ajatusta lopputuloksesta. Haluan olla viivan vietävänä. Viivastoista alkaa hahmottumaan asioita, jotka alkavat johdattamaan muotoja ja sisältöjä. Voi löytyä vaikka polvi, joka kasvaa jalaksi ja ihmisryhmäksi, jossa kaikki liittyy jollain tapaa toisiinsa, vaikka vain vähäisesti kuin sattuman kautta, samassa kaupan kassajonossa seisten.

Päällekkäiset ihmiset ja asiat eivät aina tarkoita Artolle sitä, että ne olisivat samassa tilassa, vaan vaikka muistoissa ja ajatuksissa. Ihmisen kasvu, muuttuminen vanhenemisen myötä kulkee viivan kautta. Viivan muuttuminen päättäväisestä hauraaksi ihmismieleksi.

Viivan suhteen pohjaansa eli paperiin hän kokee hyvin tärkeäksi.

-Piirustukseni ovat usein suuria, joita rakennan erilaisilla papereilla vyöhykkeisiin, joissa vuorottelee kylmän ja lämpimän sävyt, samoin kuin läpikuultavuus ja peittävyys. Liimaan niitä yhteen ennen piirtämistä ja osittain joskus piirtämisen vaiheissa, kun työn luonne kaipaa erilaista sävyä ja tunnelmaa.

Vaihdan myös piirustusvälinettä samassa työssä, lyijykynästä hiileen ja tussiin, erilaisille ihmistyypeille ja asioille omansa.

Väisäsen aiheita ovat olleet ihminen ja luonto, eli ihmisarvo ja luonnon itseisarvo. Elämän kokeminen, sosiaaliset vuorovaikutukset, kuten sekavat ja sattumanvaraisetkin linkkiytymät toisiinsa.

Arto Väisänen (s. 1958) on kuopiolainen kuvataitelija, joka tekee piirustuksia, piirustusinstallaatioita ja piirustuskollaaseja.
Hän asuu ja työskentelee Kuopiossa.
 Hänen teoksiaan on mm. Wihurin, Saastamoisen, Koneen ja EMO säätiöiden, Suomen valtion, Helsingin kaupungin, Vantaan, Joensuun, Kuopion, Lapinlahden taidemuseoiden kokoelmissa, Seppo Fräntin taidekokoelmissa, Iisalmen Veljeskodissa ja Sonkajärven kunnan omistuksessa.

www.artovaisanen.com
https://www.facebook.com/arto.vaisanen.7
#vaisanenarto

TEOKSET

Aamusta jatkuu päivä
Hiili ja lyijykynä, 300 x 220 cm, 2019

Käsipohjaa

Hiili ja tussi, 150 x 190 cm, 2014

Toisen tilassa

Hiili ja lyijykynä, 240 x 180 cm, 2018

Medusa Lambedusa
Hiili ja tussi, 150 x 190, 2014

Teoskuvat: Johanna Väisänen