Kaarina Haka

Tue 24.1.2023

Kaarina Hakan installaatioissa on kiinnostavaa tarkastella materiaalien runsautta ja värien vuoropuhelua, miten ne toimivat yhdessä. Ylellisen kiiltävät tekstiilit ja pehmeät muodot houkuttelevat luokseen tutkimaan tarkemmin eri suunnista. Joku löytää teoksesta hiljaa huojuvan merenalaisen puutarhan, toinen rehottavan satumetsän haltioineen. Joka tapauksessa rönsyävä kokonaisuus runsaine muotoineen, kimmelyksineen ja väreineen vetää puoleensa.

-Installaatioitteni lähtökohtana on maalaus, ajatus siitä miten värit ja muodot asettuvat tilaan luoden kolmiulotteisen maalauksen. Työskennellessäni ajattelen maalauksen peruselementtejä, kuten sommittelua, kontrasteja, valoja ja varjoja, peittävyyttä, läpinäkyvyyttä, tunnelmaa, materiaalintuntua, kerroksellisuutta ja toistoa.

OHO Galleryssa esillä oleva kokonaisuus koostuu ommelluista osista. Materiaalina olen käyttänyt organzaa ja tylliä; pidän niiden keveydestä, valikoiman runsaudesta ja helposta muokattavuudesta monin eri tekniikoin. Teoksen pohjana toimii jo aiemmin Galleria Huudossa 2021 ja Supermarket taidemessuilla Tukholmassa 2021 olleet työt, joita olen purkanut ja taas liittänyt yhteen uudella tavalla. Materiaalien kiertäminen teoksesta toiseen on osa jatkuvaa prosessia. Työt elävät ja muuttuvat ja saattavat päätyä hyvinkin erinäköisinä eri installaatioihin. Ne eivät varsinaisesti valmistu koskaan.

En tee ripustuksesta ennakkosuunnitelmaa ja kokonaisuus rakentuu aina vasta näyttelytilaan, jossa teoksen osat ottavat kontaktia toisiinsa, tilaan ja yleisöön. Siihen minkälaiseksi teos tilaan rakentuu, vaikuttaa moni asia, kuten valaistus, tilan rakenteet ja yksityiskohdat, ilmavirrat, tunnelma, jne. – Kaarina Haka

Kaarina Haka (s. 1974) opiskeli Kuvataideakatemiassa 1996–2008 ja valmistui kuvataiteen maisteriksi maalaustaiteen osastolta. Hän on opiskellut myös Tanskassa (1995–1996) ja Islannissa (1999–2000).

Haka tekee installaatioita, joiden lähtökohtana on maalaus. Häntä kiinnostavat materiaalien erilaiset värit ja tunnut, sekä se, miten ne toimivat yhdessä. Maalaukselliset installaatiot synnyttävät erilaisia visuaalisia vaikutelmia, kun etäältä katsottu kaksiulotteinen kohde muuttuukin kolmiulotteiseksi.

Hakan installaatioita on ollut esillä mm. Nykytaiteen museo Kiasmassa, Galleria Sculptorissa, Galleria Huudossa, Supermarket Tukholmassa.

Instagramissa kaarinahaka

TEOKSET

INSTALLAATIOT, 2023
Organza, tylli

Installaation lopullinen muoto näyttäytyy vasta galleriatilassa. Ripustus on osa taiteellista prosessia: muutaman ripustuspäivän aikana gallerian tila antaa oman osansa teokseen. Siihen miten materiaali muuttuu installaatioksi vaikuttaa mielentila, valaistus, ilmavirrat ja tilassa liikkuvat ihmiset. Lopputulos on yksi niistä lukuisista mahdollisuuksista, miten kokonaisuus rakentuu. Se syntyy siitä, mitä osat sillä hetkellä ovat – ei valmis työ vaan tarpeellinen tauko ja mahdollisuus nähdä jotakin toisin. Luonnos, tunnelmakuva, josta voin jatkaa työtä, koskaan lopullisesti valmistumatonta.

Installaatiot ovat esillä 4. kerroksessa sekä katutason vitriinissä.

Katso myös:
Erica Nyholm

Buy art

You can buy all art displayed thru us. Contact us by email or call +358 50 307 7911.