Johanna Laakkonen

ma 17.8.2020

OHO Galleryn syksyn näyttelyssä taiteilija Johanna Laakkonen herättelee katsojaa kokemaan tilallisuutta. Teosten värikkäät kankaat muodostavat unenomaisia maisemia sekä leikittelevät esittävyyden ja illusorisuuden kanssa. Kankaat laskostuvat ja heijastelevat ympäröivää valoa, rispaantuvat ja toisinaan niiden reunat häipyvät siveltimenvetoina ilmaan.

Maalaukset ovat kerroksellisia ja niissä on viittauksia taiteen historiaan; metodisiin draperiatutkielmiin, koristeellisiin käsitöihin, sekä vanhojen muotokuvien ylellisiin kulisseihin lähes käsinkosketeltavine laskostuvine silkkeineen ja sametteineen.

Johanna Laakkonen rakentaa työhuoneellaan kankaista asetelmia, joita hän tutkii ja maalaa. Kankaat toimivat maalauksissa lähtökohtana, josta käsin hän pohtii erilaisia maalaamiseen ja tilallisuuteen liittyviä kysymyksiä. Teokset ovat naturalistisia, mutta illuusio ikkunan lailla avautuvasta maisemasta kangasasetelmineen rikkoutuu usein lähemmin katsottuna.

– Maalatessani työskentelen mieluiten havainnosta. Minua kiinnostaa erityisesti maalaamani kohteen materiaalin tunnun ja aistillisuuden välittäminen, mutta myöskin maaliaineen ja maalauspohjan itsensä materiaalisuus. Taustassani on taideopintojen ohella myös vaatetusompelijan opintoja; käsityöläisyys on erottamaton osa taiteilijaidentiteettiäni. Käsityöt ja niiden materiaalit näkyvät sekä maalauksieni aihevalinnoissa, että työskentelytavassani. Miellän itseni myös yhtä lailla käsityöläiseksi, kuin kuvataiteilijaksi.

Johanna Laakkonen (s. 1988) asuu ja työskentelee Helsingissä.
 Hän valmistui kuvataiteen maisteriksi Helsingin Kuvataideakatemiasta vuonna 2019. 
Laakkonen työskentelee havaintomaalaamisen ja puuveistämisen parissa työhuoneellaan Helsingin Roihupellossa. Hän on osallistunut aktiivisesti näyttelyihin valmistumisensa jälkeen. Laakkonen on myös esittänyt burleskitaidetta vuodesta 2015 lähtien nimellä Lorelai Blue.
 Laakkosen figuratiiviset maalaukset käyvät leikkisää keskustelua muotokuvien historiasta ja drapery-maalausperinteestä.

www.johannalaakkonen.com
instagram.com/johannalaakkonenart/
facebook.com/johannalaakkonenart

TEOKSET

Drapery Landscape
Öljyväri kankaalle, 300 x 180 cm, 2020

Landscape Study
Öljyväri kankaalle, ~120 x 110 cm, 2019,

Folds & Patterns
Öljyväri kankaalle, 130 x 160 cm, 2019

Watch me, Zeuksis
Öljyväri MDF levylle, 39 x 46 cm, 2020

Detail I

Öljyväri MDF levylle, 39 x 46 cm, 2020

Detail II

Öljyväri MDF levylle, 28 x 36 cm
, 2020

Johanna Laakkosen Q & A