Jussi Niskanen

ma 14.12.2015

Jussi Niskanen - Jonkun jättiläisen päiväpeitto

JONKUN JÄTTILÄISEN PÄIVÄPEITTO
Valmistettu vuosina 2012–2015,
Öljy kankaalle,

200 x 200 cm,


Varmaan on niin, että kaikki on mahdollista, eli vaihtoehtoja on maailmassa ikään kuin äärettömän korkea kasa, ja silloin on myös tietysti niin, että on aivan mahdollista, että koko elämä on vain jonkun jättiläisen päiväunta.


On varmasti myös muita aivan hyviä mahdollisuuksia mitä kaikkea kaikki voi olla, asioita joista näyttelyjä valmistaa, mutta tässä näyttelyssä ei piitata muista mahdollisuuksista kuin siitä yhdestä koko maailmankaikkeuden kaikkien mahdollisuuksien kasassa, jossa koko elämä on vain jonkun jättiläisen päiväunta.

Jos on niin, että kaikki on vain jonkun jättiläisen päiväunta, niin jossain, varmaan kaukana, makailee joku jättiläinen päiväunillaan, ja mikään, mikä tuntuu tai näyttää tapahtuvan, ei oikeasti tapahdukaan, koska mikään niistä tapahtumista ei tietenkään ole mitään muuta kuin sen jonkun jättiläisen päiväunta. Tai vaikea kai tietysti näin ihmisenä kuvitellakaan jonkun jättiläisen unimaailman laajuutta, mahtuuko siihen kokonainen universumi, vai onko pelkästään oman itsensä oma elämä jonkun jättiläisen päiväuni.

Helposti voi päätellä, että sellainenkin on aivan mahdollista, että tällainen olemisjärjestely, jossa uneksitaan elämää, toimii vastavuoroisesti, jolloin on kai ihan vaan loogista, että kun se joku jättiläinen nukkuu niitä päiväuniaan, niin itse on hereillä ja taas toisin päin, kun on itse päiväunilla, joku jättiläinen elelee elämäänsä missä ikinä sitten elääkään. Se kai tietysti tarkoittaisi sitä, että nukkumaan pääsee vasta, kun jättiläinen herää, ja mitä jos jättiläinen ei enää koskaan herääkään.


Jos kaikki on vaan järjetön jana jossitteluja eikä voi oikeastaan mitään varmuudella asiasta tietää, varmaan voi kuitenkin haaveilla jostain jättiläisestä, ja jos onkin niin, että kaikki on vaan sen jättiläisen päiväunta, voi kai haaveilla jonkun päiväuniaan näkevän jättiläisen päälle päiväpeiton, sillä varmaan tyhmempikin tajuaa, että päiväpeitto on melko todennäköisesti sen verran universaalisti päiväunien laatua parantava asia, että se pätee myös johonkin jättiläiseen jossain muualla.

Elikkäs, tässä yhden teoksen näyttelyssä on esillä valmistamani maalaus, jossa on kuva päiväpeitosta, jonka alla joku jättiläinen saattaisi nukkua päiväuniaan, jos kaikki olisi vaan jonkun jättiläisen päiväunta.

–Jussi Niskanen

JUSSI NISKANEN
Jussi Niskanen on syntynyt 1984 Pittsburgh, PA, USA.
 Asuu ja työskentelee Helsingissä.


Jussi Niskanen valmistui 2014 kuvataiteen maisteriksi Helsingin Kuvataideakatemiasta. Hänen teoksiaan on ollut esillä useissa yksityis- ja ryhmänäyttelyissä. HAM-galleriaan on tulossa yhteisnäyttely Sakari Tervon kanssa 2016.


Hänen teoksiaan on Valtion taideteostoimikunnan kokoelmissa, Jenny ja Antti Wihurin rahaston taidekokoelmissa sekä yksityisissä kokoelmissa.