Nora Tapper

ti 12.8.2014

Poytä ja pullo - Nora Tapper

PÖYTÄ JA PULLO
Puu ja keramiikka, vuodelta 2014

Minulla on muistikuva, että puolipyöreä pöytä oli eteisessä. Eteinen oli kylmä, laudasta rakennettu tila vanhan tuvan edessä. Ulko-ovelle noustiin suurista kivilohkareista tehtyjä portaita myöten ja sisäpuolella nousu jatkui vielä kahden lankkuaskelman verran. Pöytä seisoi tuvan punamullattua seinää vasten.

Vastapäisellä seinällä oli yhdeksänruutuinen ikkuna. Kuulas auringonvalo väreili pöydällä ja tuvan seinällä. Pöydällä oli vastapoimittuja puolukoita, puolukat olivat kirpeitä. Pöydän kolme sorvattua jalkaa olivat sirot mutta pöytäpinta karkeista laudoista rakennettu. Myöhemmin ymmärsin, että pöytä oli pyöreän pöydän puolikas. Toinen osa oli jossain muualla.

Pöytä ja pullo -veistos on sekoitus muistoja, omaani ja muiden. Muistoihin on sekoittunut nähtyjä kuvia, kuultuja tarinoita, luettuja kertomuksia. Minä muistan pöydän ja eteisen näin mutta muistikuvaani sekoittuu toisten kertomia tarinoita samasta tilasta. Eri ihmiset muistavat eri tavoin. Emme kuitenkaan enää koskaan saavuta mennyttä hetkeä ja tilaa, jotta voisimme tutkia objektiivisesti, kuinka jokin asia tai tilanne oli. Jokaisen muistikuva on yhtä totta.

Pöytä ja pullo jatkaa asetelmaveistosteemaani. Olen tehnyt asetelmamaalausten innoittamana asetelmia keramiikkasavesta rakentamistani pulloista ja puusta veistetyistä hedelmistä. Asetelmani ovat rakentuneet puulaatikoiden päälle. Pöytä ja pullo -teoksessa asetelman pääpaino on asetelman jalustassa, joka tällä kertaa on pöytä, jolla on esikuva todellisuudessa.

– Nora Tapper

Nora Tapper
Syntynyt Konginkankaalla 1961
Asuu ja työskentelee Helsingissä
noratapper.net