Pasi Eerik Karjula

to 18.1.2024

”… ja vähän moottorisahalla ”

Pasi Eerik Karjula tunnetaan robusteista ja voimakkaista (puu)veistoksista. Materiaalina on etupäässä ”pyöreäpuu” ja ensisijaisina työvälineinä moottorisaha, kirves ja puukko. 

Ympäröivä maailma ja suhde siihen ja sen toimintaan on monesti lähtökohta teoksiin. 

-Lähtökohta teokseen saattaa olla myös puun muoto tai puussa ”sisällä” olevat muodot. Parhaimmillaan puun veistäminen on silloin, kun teos saa osan muodostaan ja hahmosta käytettävän puukappaleen, oksan tai rungon alkuperäisestä muodosta. Myös oksat, pahkat ja lahokohdat antavat parhaimmillaan paljon lopullisen teoksen ilmeeseen, Karjula kertoo.

Karjula on teknisesti monipuolinen tekijä. Veistämisen lisäksi kiinnostus on ollut myös elävässä kuvassa, valokuvassa, ympäristö- ja tilataiteessa sekä yhteisprojekteissa. Teosten tekeminen välineestä riippumatta on hänelle kuitenkin ajattelua, miettimistä ja ajatusten vaihtoa siitä mistä syystä jokin on kiinnostavaa tai ei kiinnostavaa … unohtamatta kuitenkaan kaiken takana olevaa inspiraatiota ja sen synnyttämiä ideoiden kipinöitä. 

-Veistoksen toteuttaminen yksinkertaisilla työvälineillä puusta on pitkään ollut kuitenkin lähinnä sydäntä johtuen ehkä prosessin ekspressiivisyydestä huolimatta sen lähes meditaatiota muistuttavasta intensiivisyydestä, jossa parhaimmillaan aika ja paikka unohtuvat ja tekijä on yhtä sekä työvälineensä ja työstettävän materiaalin kanssa ja silloin on ihan sama mitä syntyy – joskus lopputulemana on kasa lastuja, joskus jotain kamiinaan laitettavaa, joskus jopa jotain mitä voi myös muille näyttää, Karjula jatkaa.

Tällä kertaa nähtävänä on ryhmä puisia veistoksia vuosien varrelta, jotka on toteutettu etupäässä moottorisahoja työvälineenä käyttäen. Kaikissa näissä veistoksissa lähtökohtana on ollut yksi puukappale, pätkä puunrunkoa, puupölkky, josta teokset ovat syntyneet.

Taiteilija ei halua kommentoida teostensa ”maailmoita” sen enempää vaan haluaa jättää sen teosten ja niiden katsojien väliseksi asiaksi. Taideteos on parhaimmillaan katsojan ja kokijan pään sisällä eikä välttämättä kaipaa sen syvempiä analyysejä … tässä tapauksessa ei ainakaan tekijältä.


Pasi Eerik Karjula(s.1964). Asuu ja työskentelee Kurussa (ja Pohjaslahdella). Karjula opiskeli Kuvataideakatemiassa Helsingissä 1986-91 ja Kankaanpään taidekoulussa, 1985-86. Karjulan teoksia on mm. HAMin, Kiasman, EMMAn, KUNTSIn, Sara Hildenin, Korundin, Suomen valtion/Taideteostoimikunnan, Tampereen museoiden, Vexi Salmen, Malmön Taidemuseon ja Statens Konstrådin kokoelmissa. Karjula on osallistunut lukuisin yksityis- ja ryhmänäyttelyihin.

www.pasi-eerik-karjula.fi

@pasi_karju

Vasemmalta

Kylä, Mörkö, … ja peräpuikko, Pyhähenki / mörkö

Vasemmalta

Paukapää, Pyhä, Temppeli

Hopeinenkuu

Vuorta maistelemassa

Pahataikina

Kukka


”… ja vähän moottorisahalla ”

26.1.-14.6.2024

Pasi Eerik Karjula

Osta taidetta

Taideteokset ovat ostettavissa kauttamme. Ota yhteyttä täyttämällä allaoleva kaavake tai soittamalla numeroon 050 307 7911.