Q & A – Linda Linko

ke 18.8.2021

Miksi piirustukset ovat syntyneet?

Piirustukset ovat syntyneet halusta päästää irti, olla hetki hiljaa, karsia ympäriltä kaikki turha, löytää jotakin uutta, seikkailla hyvän ja huonon maun rajalla.
Toisaalta mustijäljistä, lämpimistä sellaisista. Niistä mitkä on tärkeä tallentaa.

Syntyhetki?

Istun tyhjässä asunnossa, olohuonen sohvan edessä lattialla. On päivä. On valoisaa. Seinät ovat valkoisia ja lattia erehdyksissä maalattu vaaleanpunaiseksi. Ilmassa tuoreen maalin haju. Uudessa elämässä ensimmäistä päivää. Lattialla edessäni on pino paperia ja pussillinen taidetarvikkeita. Alan piirtämään. Haluan piirtää pääni tyhjäksi. Haluan piirtää en mitään. Katsoa mitä pohjalta löytyy. Piirustuksia syntyy virtana.

Myöhemmin jatkan prosessia milloin missäkin, Pariisissa homeisen ullakon lattialla, Helsingissä erään teatterin vanhan toimiston lattialla, Rutajärvellä mökin lattialla hiiren pesän yläpuolella, iloisena, väsyneenä, turtuneena, empivänä, lumoutuneena, skeptisenä, rakastuneena, eronneena, onnellisena.
Nämä piirustukset ovat kaikki syntyneet lattialla.

Värimaailmani?

Mitä enemmän sen parempi, koska haaste. Kuinka paljon väriä voi lisätä ennenkun kuva hajoaa. Kait näen värit/värikylläisyyden inhimillisyyden ilmentymänä. Värikylläisyys on tavallaan mauttomuutta, ja siksi kiinnostavaa.

Mitä tavoittelen?

Sekasortoa, huumoria, totuutta, hetkellisyyttä, hahmottaa riisuttu narratiivi, inhinmillisyys, huolettomuus, alitajunta. Pehmeyttä.

Mitä mietin kun teen näitä?

Mahdollisimman vähän. Ajattelu on tehnty jo. Visuaalisuus on se mitä jää jäljelle. Vihjeeksi. Minua ei kosketa järkevyys ja selitettävyys. Selittämättömässä ollaan paljon lähempänä totuutta.

Mitä Visuaalisuus merkitsee?

Visuaalisuus ei merkirtse mitään, toisaalta kaikkea. Visuaalisuus on mun tapa olla, ajatella, jäsentää ympäröivää maailmaa, yrittää kuulua osaksi sitä. Visuaalisuus ja kuvan tekeminen on yksi niistä harvoista asioita, jossa on minulle jotain järkeä.

Linda Linko 20.8.-17.12.2021