Riku Taneli Toivonen

la 27.8.2022

LEPPÄNEN
Kesän 2018 Riku vietti Karstulassa taideresidenssissä, jossa hän tutustui paikalliseen sahayrittäjään Markku Leppäseen. Vieraillessaan Leppäsen sahalla Rikun huomio kiinnittyi lahoavaan koivupinoon. Lahoavaa puutavaraa käytetään esimerkiksi kuljetusteollisuudessa tukipalkkeina. Molempien mielestä se tuntui kauniin materiaalin tuhlaamiselta. Idea pöytäsarjasta syntyi.
Leppänen-sohvapöytien tarina kertoo Rikun tavoitteesta luoda toimivia, esteettisiä, ajattomia ja kestäviä tuotteita. Lähtökohtana pöytien suunnittelussa oli hyödyntää hukkamateriaalia. Materiaali itsessään ohjasi suunnittelua.
Normaalisti kalusteteollisuudessa hyväksytään ainoastaan tasalaatuinen puutavara eikä virheitä materiaalissa hyväksytä. Epätäydellisyydet pyritään piilottamaan. Leppänen pöytäsarja sen sijaan juhlii ja kunnioittaa epätäydellisyyttä ja lahon muodostamia luonnollisia kuvioita ja virheitä materiaalissa. Kun puu jätetään ulos vuosiksi, ilmasto ja kosteus aloittavat lahoamisprosessin. Jokainen pöydässä käytetty puupalkki on lahonnut ainutlaatuisesti. Lahon muodostamat patternit ja kuviot kertovat omaa tarinaansa pöydän pinnassa.

NEGATIVE MOULD, POSITIVE GROOVE
Negative Mould, Positive Groove -sarja koostuu CNC-koneella jyrsityistä käsin viimeistellyistä vanerisista teoksista. Rikua on aina kiehtonut erilaiset työkalut, mallineet, jigit, muotit ja apuvälineet, joita tuotteiden valmistuksessa käytetään. Valmistusprosessi itsessään jo kertoo omaa tarinaansa tuotteen takana. Vaneristen teosten inspiraationa ovat toimineet erilaiset vaneriset muotit, joita Riku on valmistanut esimerkiksi lämpömuovattavan huovan muotoilua varten. Muodon antamiseksi lämmitetty huopa puristetaan uros- ja naarasmuotin väliin. Muotteihin jyrsittävät kolmiulotteiset muodot toimivat teossarjan inspiraationa.

WAKKA
Inspiraationa Wakka-senkeille ovat toimineet vanhat juustomuotit ja niiden ornamentiikka sekä erilaiset puiset säilyttimet ja vakat. Senkin muotoiluun on haettu vaikutteita suomalaisen talonpoikaisornamentiikan historiasta modernilla ja yksinkertaisella tavalla. Suunnittelun lähtökohtana oli tutkia miten ruotokuvion voisi yhdistää pyöreisiin muotoihin. Kalusteen sivuilla ruodot muodostavat aallon ja kuvio kiertää kalusteen. Perinteisesti syysuunta usein myötäilee ruodon kulkua. Wakka-senkkien syysuunta kuitenkin poikkeaa perinteestä kulkemalla vertikaalisti. Kalusteen ympäri kulkevan ruotokuvion ja syysuunnan vuoropuhelu tekee tuotteesta visuaalisesti mielenkiintoisen suunnasta riippumatta.

Riku Toivonen s. 1985 Helsingissä. Ennen kandidaattiopintoja hän opiskeli puusepänkoulussa ja valmistui 2012. Hän työskenteli teattereissa lavastuspuuseppänä ja puuseppänä. Lahden Muotoilu-instituutista kalustesmuotoilun osastolta hän valmistui 2016. Kandidaatin opintojensa jälkeen hän työskenteli osana muotoilu- ja tuotekehitystiimiä Aito Productsissa Helsingissä. 2017 hän aloitti maisteriopinnot Royal College of Artissa, Design Products-linjalla ja valmistui RCA:sta 2019. Sen jälkeen hän toimi tuotemuotoilijana ja kalustesuunnelijana Lontoossa. Tällä hetkellä Riku työskentelee Suomessa kalustemuotoilun, tilasuunnittelun sekä opetustehtävien parissa.

rikutanelitoivonen.com
Instagramissa rikutanelitoivonen
Email: riku.t.toivonen@gmail.com

TEOKSET

NEGATIVE MOULD, POSITIVE GROOVE -SARJA
2022


koivuvaneri
ulkomitta seinällä 1800 x 3500 mm

LEPPÄNEN COFFEE TABLE
2020

Laho koivu, koivu
Pintakäsittely Osmo Color
Kolmen sarja
Halkaisija 450, korkeus 450 mm
Halkaisija 700, korkeus 350 mm
Halkaisija 900, korkeus 250 mm

WAKKA-SIDEBOARDS

2020


Saarni viilu

Rubio Monocoat, musta
Korkeus 950, leveys 1400, syvyys 480 mm

Saarni viilu

Hesse Natural Wood Effect,
 vaalea
Korkeus 650, leveys 1400, syvyys 480 mm

PIKKU-TANELI

2016
Koriteline: Saarni runko, PET-huopa, Osmo color

Korkeus 850, leveys 340, syvyys 320 mm

IT IS A CANDLE HOLDER
2015
Alumiini, pulverimaalaus
Halkaisija 60, korkeus 90 mm
Halkaisija 50, korkeus 70 mm
Halkaisija 60, korkeus 50 mm

MUOTOJA SAVESTA

Ekstruudattuja muotoja ja kokeiluja savesta.
Maarten van Severen Chair, 
Masterclass 2019

KIPINÄ – A SPARK

2019
Kipinä tutkii primitiivisiä ja historiallisia tapoja sytyttää ja hallita tulta ja miten niitä voidaan tuoda nykyaikaiseen valaistukseen. Kuvassa kynttilän liekki kytkimenä ja sähkövalon ajastimena.

AN APPLE

2015
Lasi, koivu
Halkaisija 175 mm
, korkeus 150 mm

WHOLE IN TWO

KOLOKOLO

2014
Keramiikka, lasitetestit
Halkaisija 150-180 mm, korkeus 165 mm

SOLMU

2019

Borosilikaattilasi
Halkaisija 60 small, korkeus 125 mm
Halkaisija 80 medium, korkeus 200 mm
Halkaisija 80 tall, korkeus 250 mm

I BELIEVE I CAN PLY

Picture Frame / Drawing Board

2019

4 mm koivuvaneri
215 x 290 mm, kuvakoko A5 tai pienempi

UROS- JA NAARASMUOTTI
Uros- ja naarasmuotti lämpömuovattavan huovan puristamiseen.
Positiivi ja negatiivi muoto

MINI MIMI

Prototyyppi/hahmomalli muuntautuvasta hyllyjärjestelmästä
Koivuvaneri
Pakkauskoko 665 x 365 x 120 mm


Katso myös:
Elina Aho-Brennan

Osta taidetta

Taideteokset ovat ostettavissa kauttamme. Ota yhteyttä täyttämällä allaoleva kaavake tai soittamalla numeroon 050 307 7911.