Riku Toivonen

ke 3.6.2015

Riku Toivonen
TANELI
Järjestyksen ylläpitämisen tutkiminen eteistiloissa ja vaatteiden ripustaminen ylipäätään osoitti, että ratkaisut kotiympäristöissä ovat yleensä sekavia ja tylsiä. Taneli on uusi ja kevyt flatpack-tuote, taiteltava naulakko. Idea ja muoto naulakkoon löytyi yksinkertaisesti tutkimalla ja taittelemalla paperia. Taneli on ohuesta teräslevystä laserleikattu itsetaiteltava naulakko. Taittamisen jälkeen Taneli kiinnitetään seinään. Yhdistämällä Taneleita muodostuu kiinnostava ja hauska kokonaisuus.

Vuodelta 2013. Suora teräslevy 805 x 360 x 0,75 mm. Tapit jalava

NYKÄNEN
Projektin lähtökohtana oli suunnitella koottava flatpack-tuote mahdollisimman vähällä materiaalihukalla. Nykänen on kahdenistuttava vaneripenkki, joka kestää kovankin juhlimisen. Yksi avainkysymyksistä projektin alussa oli, kuinka muotoonpuristetun näköisen flatpack-tuotteen pystyisi valmistamaan käyttämättä heloja. Lisäksi tuotteen tulisi palautua takaisin alkuperäiseen suoraan muotoonsa.

Nykäsen kokoaminen tapahtuu yksinkertaisesti asettamalla sarjat paikoilleen ja kiristämällä köysi, jolloin uritettu vaneri taipuu haluttuun muotoonsa. Lopuksi puinen kapula asetetaan levyssä olevaan reikään, jolloin muoto lukkiutuu.

Vuodelta 2014. 1200 x 440 x 330 mm. Koivuvaneri

Oksa - Riku Toivonen. Valokuva: Aleksi Tikkala

OKSA
Työni inspiraationa on ollut sydäntä lähellä oleva luonto, oksat ja puut, jotka olen modernilla ja hauskalla tavalla halunnut tuoda uuteen ympäristöön. Oksa – naulakko on eri kokoisista, muotoisista ja eri suuntiin osoittavista oksista rakentuva kokonaisuus.

VUODELTA 2015, SAARNI, LAATTAKOOT 200 x 200 mm, 100 x 100 mm.

Kolo - Riku Toivonen. Valokuva: Aleksi Tikkala

KOLO
Kolo on keraaminen ruokapöydän ja keittiötason yläpuolelle asetettava riippuvalaisin. Vaihtoehtoisesti valaisin luo tunnelmaa myös muissa tiloissa. Materiaalin kunnioittaminen ja yksinkertaisten kauniiden muotojen luominen olivat lähtökohtana valaisimen suunnittelussa. Valaisimessa suurin osa pinta-alasta on jätetty lasittamatta, jolloin hienoksi hiottu keraaminen pinta luo kauniin kontrastin lasitetulle pinnalle.

VUODELTA 2015, KERAMIIKKA, HALKAISIJA 150–180 mm, KORKEUS 165 mm.

(Valokuvat: Aleksi Tikkala)

RIKU TOIVONEN
Muotoilun tavoitteena on synnyttää uusia, hauskoja, toimivia ja pitkäikäisiä tuotteita ottaen huomioon tämän päivän haasteet. Pyrkimyksenä on ratkaista arjen ongelmia ripauksella huumoria ja sen kautta tehdä elämästä toimivampaa ja helpompaa. Riku haluaa haastaa itsensä ja kehittyä sen myötä niin ihmisenä kuin muotoilijanakin. Riku on värikäs ja elävä persoona, jolla on vilkas mielikuvitus.

Riku on syntynyt 1985 Helsingissä, hän opiskelee neljättä vuotta Lahden Muotoiluinstituutissa kalustemuotoilua. Aikaisemmalta koulutukseltaan hän on ylioppilas ja puuartesaani.

www.rikutanelitoivonen.com