Sampo Malin

to 23.5.2013

Hätäuloskäynti - Sampo Malin

Hätäuloskäynti, 2011
Valokuva MDF-levylle

Teos sai alkunsa automatkalla räntäsateessa, kohti Valkeakoskea. Olin rakentanut lavasteet Minna Canthin Kovan onnen lapsiin, Valkeakosken Kaupunginteatteriin. Kovan työrupeaman jälkeen, näytelmän kaiken ylitsepursuavan traagisuuden painaessa päälle, pohdin ihmisten kohtaloita ja sitä kuinka niitä voi muuttaa. Miksi elämä voi alkaa painua alamäkeen, tilanteeseen jossa ei enää näe hyviä vaihtoehtoja asioidensa ratkaisemiseksi. Tai voiko ihminen vain jumittua yhdenlaiseen elämään, ilman mahdollisuutta muuttaa kohtaloaan. Onko mahdollista paeta tilannetta tai olla hyväksymättä olemassaoleva ja aloittaa uudella, erilaisella linjalla.

Pohdin jonkinlaista pakotietä, jonka avulla pystyisi hyppäämään valitsevasta tilanteesta pois. Niin kuin palotikkailla pääsee palavasta rakennuksesta ulos. Tai kaasunaamarin voi laittaa päähän, hengitysilman muuttuessa vaaralliseksi. Päätin tehdä pakotien, jonka voi nostaa seinälle, tilanteen osoittaessa sen tarpeellisuuden. Sen kautta voi poistua huoneesta tai todellisuudesta. Ainakin teoriassa. Ja unelmissa.

Teos kehittyi vielä muutaman päivän, saavuttaen lopullisen muotonsa. Materiaalivalinta ja tekotapa muodostuivat vasta lopullisen idean jälkeen. Sopivan aukon mallin etsintä oli hieman pidempi prosessi, ja sopivaa tiiliseinää löytyikin sitten Kalasataman tukkutorin alueelta. Itse kuva on muokattu nelikulmaisesta kuvasta varovasti hiomalla ja leikkaamalla. Itse ideointiprosessi oli poikkeuksellisen hidas, mutta oikean kohteen löytäminen ja etenkin pikkutarkka ja varovainen valokuvan leikkaaminen oli erittäin aikaavieviä prosesseja.

–Sampo Malin

Sampo Malin
Kuvanveistäjä
Syntynyt 1977 Jyväskylässä
Asuu ja työskentelee Riihimäellä

www.sampomalin.com