Selma Haro

to 17.1.2019

Selma & Jussi Haro ovat turkulainen taiteilijapari, jonka intohimona on keräily ja kävely. He keräävät kumpikin eri asioita, Selma eniten kiviä ja kasveja, Jussi taas rikottuja esineitä, tai muille ihmisille roskiksi luokiteltuja tavaroita. Kerätyt esineet löytävät osansa teosten materiaaliksi, inspiraatioksi tai installaation osiksi. Ihmettely ja ympäristön tarkka tutkiminen on heille tärkeää; liikkeessä olo saa luovan prosessin liikkeelle ja ajatuksia voi vaihtaa helposti, kun toinen ihminen on se kaikkein läheisin. Haroja yhdistää rakkaus joutomaihin ja kummallisiin oikopolkuihin. Niissä tiivistyy se, mikä heitä molempia kiehtoo: ihmisten jättämät jäljet ympäristössä.

OHO Galleryn kevään 2019 näyttelyssä nähdään taiteilijapariskunta Selma & Jussi Haron yhteistyönä toteuttama seinämaalaus ’When I married the Sea’, joka kertoo taiteilijoiden yhteisestä rakkaudesta mereen. Seinämaalauksessa esittävät ja abstraktit elementit sekoittuvat toisiinsa unenomaisessa maisemassa.

Selma Haro (s. 1989 Porvoossa) on Turussa työskentelevä kuvataiteilija. Haro työskentelee pääosin maalauksen ja installaatioiden parissa, mutta kirjoittaa myös proosaa ja keräilee intohimoisesti kiviä.

Intuitio on Haron tärkein työkalu, sillä hänen teoksensa ovat syvästi henkilökohtaisia ja herkkiä. Vesi, vihreät kasvustot, polut, kuolevat ja kukkivat kukat ovat kaikki toistuvia elementtejä Haron teoksissa, jotka käsittelevät kuolevaisuuden, merkityksellisyyden ja katoavaisuuden teemoja.

Haro on osallistunut moniin yksityis- ja ryhmänäyttelyihin sekä Suomessa, että ulkomailla, mm. Aboa Vetus & Ars Novassa Turussa (2016), B-galleriassa Turussa (2017 & 2018), Pyhän Pietarin ja Paavalin kirkossa Pietarissa (2018), Kuusiston Taidekartanossa (2018), Metropol-galleriassa Tallinnassa (2015) sekä Muu Kaapelissa Helsingissä (2014). Haron teoksia on monissa yksityiskokoelmissa ja hänen seinämaalauksiaan löytyy mm. Porvoosta, Lappeenrannasta ja Savonlinnasta.

Selma Haron töitä voi nähdä Taidemaalariliiton 90-vuotisjuhlanäyttelyssä Lappeenrannan taidemuseossa 19.1.–28.4.2019.

cargocollective.com/selmaharo, @selma.haro

Selma & Jussi Haro:

When I Married the Sea
Lateksi, spraymaali ja tussi seinään, 2019
Tilaustöitä tiedusteltaessa

Avomeren alla tai ikuisuuden II
Öljy mdf-levylle, 105 x 105 cm, 2019

Hetken kestää kuolemattomuus II
Öljy mdf-levylle, 80 x 70 cm, 2016

Mitä tämän poissaolon takana on
Öljy kankaalle, 140 x 140 cm, 2019


Jussi Haro